Casperstället är idag ett kyrkoreservat i Karlstads stift. Det är ett torpställe där den legendariske tjuvjägaren och kolaren Casper vid Storsjön en gång levde tillsammans med sin hustru Elsa.
Det gamla torpstället ligger på en mycket vacker plats vid stranden av Storsjön. Växtligheten runt torpet bär spår av historien. Här hittar du ett 60-tal olika växtarter bland annat
ormrot, kattfot, höstskallra, åkervädd, smällglim, rödblära, midsommarblomster, prästkrage, vårbrodd och timotej.
Det gamla torpet revs redan 1955, men husgrunden och jordkällaren finns kvar. Ett av förråden används idag som raststuga.
Vägen till casperstället är lång och krokig. Utan GPS är det inte lätt att hitta rätt. När vi väl kom fram så blev vi överraskade av platsen skönhet. Det var som om skogen öppnade sig och plötsligt befann vi oss på en plats med utsikt över vatten.
Vid första besöket kändes det som en sandstrand på sydligare breddgrader, men försöket att ta ett dopp påminde oss om att så var inte fallet. Sandstranden bestod till största delen av avföring från fåglar.
Kattfot och smällglim i all ära, men min bristande botaniska kompetens gjorde att jag snabbt tappade bort mig bland de 60 olika växterna. Jag började istället undra om det verkligen var Casper och Elsas dass som låg där omkullvält bland alla blommor?
Casper var ju känd eller ökänd vida omkring som tjuvjägare, men det var svårt att få honom fälld då det av naturliga skäl saknades vittnen. Alla fick ju ta del av Caspers byte. Men var kan det tänkas att Elsa och Casper gömde allt kött? Var det i uthusen som nu används som raststuga eller var det i jordkällaren som ännu finns kvar i närheten av torpgrunden?
När jag tittar ut över Storsjön kan jag inte låta bli att tänka på lindormen som Casper påstod att han skjutit när det hade hörts skott i skogen.
Tryck på länkarna om du vill veta mer om Casper och Elsa.
Trappan till torpet är ännu kvar på den plats Casper och Elsa bodde med alla sina barn. Sällskapet Gustavaforskning har satt upp en skylt, så vi får vet mer om platsen.
Vill du veta mer om kyrkans ägor i området och Casper vid Storsjön så vill jag tipsa om Valter Bergs bok, Svartrockarnas kamp, som är en av källorna till informationen på denna sida.
Om kyrkoreservatet kan du läsa mer på Karlstads stifts hemsida. Följ länken här nedan.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna